6 Ekim 2008 Pazartesi

İNSAN NEDEN PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞA VEYA PSİKOTERAPİYE İHTİYAÇ DUYABİLİR?

- Kendinden memnun değilse, ve kendini değiştirmek istiyorsa...
- Düşüncelerinde, duygularında, davranışlarında, ilişkilerinde, ve daha genel olarak varoluş biçiminde bir aksama hissediyorsa...
- Mutsuzsa, acı çekiyorsa, uyum göstermekte zorlanıyorsa, huzursuzsa...
- Kendisini daha iyi tanımak ve yaşam kalitesini yükseltmek istiyorsa...

Hemen her insan hayatının belli zamanlarında korkar, üzülür, yas tutar veya yasını tutamaz, yalnızlık hisseder, içinde bir boşluk hisseder, kendini değersiz ve yetersiz hisseder, utanç hisseder, kendine güvenemez, yapabileceğinin en iyisini yapmakta zorlanır, kendi potansiyelinin farkında olmaz, kaygı duyar, değişen çevre koşullarına (iş, şehir, okul değişikliği, vb.) uyum sağlamakta zorlanır, karar vermekte güçlük çeker, ilişkilerinde istediği doyumu bulamaz, umutsuzluğa kapılır, kendini çaresizce hayatın gidişine bırakır, kafasındaki soru işaretleriyle uykusuz kalır, kendisini beğenmez ve kendini değiştirmek ister, pişmanlık hisseder.

Ve bazen, hayatındaki bu zorluklarla mücadelesinde kendisine eşlik edebilecek ve sorunlarına dışardan bir gözle bakarak yardım edebilecek bir uzmanın yardımına ihtiyaç duyar. Bu, kişinin "hasta" olduğu anlamına gelmez. Tam tersine, yardım ihtiyacını farkedip hiç gocunmadan yardım isteyebilmek için, kişinin ruh sağlığının fazla bozulmamış olması gerekir.

Uzman Psikolog
Serhat Türktan

Hiç yorum yok: